Naisten amerikkalaista jalkapalloa Lohjalla vuodesta 2015

amerikkalainen jalkapallo

eli jenkkifutis eli jefu

Amerikkalaisen jalkapallon ominaisia piirteitä ovat pelaajien välinen kova fyysinen kontakti (taklaukset ja blokkaukset), pelin taktisuus ja pelitilanteiden nopeus.

Pelin ideana on kerätä pisteitä eri tavoin. Pelin päättyessä enemmän pisteitä kerännyt joukkue on voittaja.

• Maali eli touchdown tai TD, 6 pistettä, syntyy, kun hyökkäävä pelaaja saa pallon kiinni maalialueella tai kun hyökkääjä kantaa pallon maalialueelle

• Touchdownin jälkeen suoritetaan lisäpisteyritys, josta voi saada joko 2 pistettä pelaamalla pallo kahden jaardin päästä uudelleen maalialueelle tai 1 piste potkaisemalla pallo maalihaarukasta läpi

• Potkumaali, 3 pistettä, syntyy, kun erikoisjoukkueen potkaisija potkaisee pallon maalihaarukan läpi

• Oma maali, 2 pistettä, syntyy, kun pallonkantaja taklataan tämän omalla maalialueella

Molemmilla joukkueilla on kentällä kerrallaan 11 pelaajaa. Palloa kulloinkin kuljettavaa joukkuetta sanotaan hyökkäykseksi ja vastaavasti toista joukkuetta puolustukseksi. Palloa voidaan kuljettaa joko kantamalla, jolloin kyseessä on juoksupeli, tai heittämällä, jolloin kyseessä on heittopeli.

Kuva: Claudia Turkki

Hyökkäyksen on edettävä 10 jaardia neljällä yrityksellä. Jos hyökkäävä joukkue onnistuu etenemään tarvittavat jaardit, se saa taas uudet neljä yritystä edetäkseen seuraavat 10 jaardia. Puolustava joukkue pyrkii katkaisemaan hyökkäyksen etenemisen joko katkaisemalla syötön yrityksen tai taklaamalla pallollisen pelaajan ennen kuin tarvittava jaardimäärä on tullut täyteen.

Peliaika on Euroopassa 48 minuuttia jaettuna neljään neljännekseen, joista kukin kestää 12 minuuttia. Ensimmäisen ja kolmannen neljänneksen jälkeen on minuutin pituinen tauko, jonka aikana joukkueet vaihtavat kenttäpuoliskoja. Toisen neljänneksen, eli ensimmäisen puoliajan jälkeen on 12–15 minuutin pituinen väliaika.

Jenkkifutista pelataan nurmella tai tekonurmella. Suorakulmaisen kentän molemmista päistä on erotettu koko kentän leveydeltä 10 jaardin maalialueet. Varsinainen pelialue on 100 jaardia. Maalialueilla on Y-kirjainta muistuttavat maalihaarukat. Kenttä on jaettu poikittaisilla merkkiviivoilla 5 tai 10 jaardin välein. 1 jaardi = 91 cm.

Lähde: Wikipedia